♥♥♥my assets♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie Pregnancy tickers

Wednesday, April 11, 2012

kota singa

woot woot im back!
aha, trip kota singa was awesome ;)

tapi niat dihati nak berdikari
apakan daya, daddy dikelilingi kawan2 yang sangat baik hati
so tak dapat la share experience bergerak besama public transport ;)

our trip :
labuan-kota kinabalu by ferry = kawan daddy sent us to ferry terminal, thanks johnson!
jesselton jetty, kota kinabalu = kawan daddy lagi amek n anta to epot, thanks komeng!
safely arrived @ epot senai = my dearest sista jemput! stay at her house for 1 nite before ke kota singa ;)
pekena bubur nasi sentosa dulu! my favourite ;)
terbaekk wok!hehehe
ok kenyang, balik, sleep hehehe

bangun pagi, happy :)
kawan daddy nak dtg amek @ 7.30am nak anta sampai singapore
car access S$20, nak masuk Resort World Sentosa S$6, parking S$3/hr or S$26/day
baik kawan daddy kan hehe

rate car charges before nak masuk Sentosa

kalau nak naik bas, pegi ICQ JB, cop pasport, p terminal B, cari bas TS8 Transtar direct JB-RWS, sampai CIQ SG turun bas check passport lg settlekan borang kastam n dah settle naik semula bas td
tambang RM5 nak balik dari RWS-JB pun bas sama, tambang S$5....hihi
itula info yang ku study untuk naik bas ;)

tapi dah ada orang nak anta, terimalah dengan senang hati :)
feeling feeling naik bas n mrt kat spore tinggal hangan hangan je la :p
dari rumah dah isi borang kastam, dah standby passport
drive thru je kat kastam, tak yah buang masa isi borang kat sana
if naik bas, n belom ada borang kastam, sila bawak pen ye kawan2, n cepat buat urusan kat imigresen if not bus tinggal :)

Q @ CIQ SG

ktorg bertolak dalam kul 8 lebih kot n around 10 kitaorg sampai depan hotel
ekceli dekat je dlm 30mins dah boleh sampai, klau traffic bad before msk woodlands, lama la sket
masuk sentosa kitaorang pusing pusing dulu
settle with kawan daddy, kitaorang pun p concierge counter collect package yang kitaorg beli
untuk package tu kitaorang amek from RWS
so if korang nak pilih tgk sini

before main entrance Resort World Sentosa

banyak jugak travel agent malaysia yang buat pakej uss
boleh stay jb n masuk uss, so pegi pagi balik malam
pakej biasanya inc dengan shuttle bus jb-uss-jb
kitaorang malas rushing macam tu, thats y decide stay sana je
so the choice is yours ;)

ours is Breakfast Like A Star S$528
the package includes 2D1N at Festive Hotel
(hotel ada 3 if book awal boleh pilih either this 2 jugak Michael Hotel/ Hard Rock Hotel)
n lagi kitaorang dapat 2 welcome drinks at lounge, 2 USS tickets, 2 Breakfast at Celebrity Cafe, 2 MEMA tickets n S$25 voucher
semua ni they will give us dalam envelope coz semuanya bertiket hehe
termasuklah welcome drink tu, semua bar code ticket jadi simpan elok elok :)

the hotel *untuk pegi uss, guna tunnel kat dalam


ni la tunnel tu *ku jalan tutup mata, banyak sangat godaan :p
tempat beradu kami :)

katil fea atas loteng :)

kitaorang amek pakej lambat jugak, 1 week before pergi
so banyak dah sold out
hotel pun tak boleh pilih
korang kalau nak pi, amek la awal2, tp if jadi macam kitaorg ni
no worries, sume hotel dalam pakej tu adalah best :)
cantik cantik n semua pun around there je, walking distance to uss

so dah settle bab hotel, kitaorg pun jalan la p uss
sampai je macam biasala first attraction globe ini


before uss entrance
pastu scan barcode ticket n start la pilih nak naik rides mana
we all purposely choose weekdays sebab tak nak sesak sesak
al maklum anak kecik kan
paling lama waitng time untuk rides adalah 59 mins
tak lah sampai sejam lebih
*tapi kitorang tak la beratur if dah tengok waiting time gitu hehehe

so untuk masuk uss one day non peak pass is S$68 n peak pass S$74 for adult
n universal express is S$30 if beli this 1 tak yah q dengan orang lain, fast track la kiranya

main la sampai puas dalam tu dari 10pg-7mlm


ada 7 parts...so bahagikan masa untuk p semua :)
makan minum jangan risau
senang je, tak de masalah
amek map uss n tempat makan n halal semua info ada dalam tu
surau je tak nampak

ni outside uss

kitaorg break at 3pm, kuar dari uss, p check in hotel, mandi, solat, salin baju, n around 5 pegi semula n sambung main
masa nak keluar kena cakap, so nnt dia akan cop invisible cop kat tgn kanan
then nak masuk balik nnt diorg scan tangan tu
sebab pass tu bar code dia boleh scan 1 time je

if sewa buggy like us, its S$10/day
so nak keluar masuk balik pun kena bagitau coz diaorg ada tulis nama belakang buggy tu
nanti dah masuk balik, kt tunjuk reference no, nanti dia bagi balik buggy kita tu
so senang kan


this is the buggy *celebrity cafe belakang tu la tempat breakfast inc in our package

After uss, Sentosa pun sangat best
kitaorang continue round sentosa after 7pm
senang, no worries, ada train dalam tu
Express Sentosa nama dia
its free n ada jugak shuttle bus :)

2006 i went there once, masa tu uss tak de, juz enjoy the sentosa
memang banyak beza la sekarang, banyak benda baru
memang teruja la, duit pun teruja jugak
semua benda kena bayar
n semua tempat kita nak masuk kena bayar
so no wonder la Sentosa Resort World itu sangat cantik terpelihara :)

nak beli tiket entrance mana2 park dlm sentosa ni

2nd Day we all pi Maritime Exhibition Museum & Aquarium
benda alah ni not complete yet - ampeh
Aquarium nye blom siap
so biasa biasa je la macam blaja sejarah je masuk sini :p
n pastu kitaorg p naik cable car n p area raffles, shopping sket sket at vivo city mall hihi
dalam MEMA

n malam tunggu my sista datang amek
so after shopping ktorg naik train balik uss
amek barang upss sebab dah check out hotel n sebab fea meragam nak kongkong
dia penat kot, so ktorg decide simpan beg dalam locker

ada 2 types, small & large

ni charge untuk large locker *coz kitaorg amek large

then after amek barang, kitaorang naik cab from uss - marina bay sands
kitaorg kena tunggu diaorg kat Marina Bay Sands Shoppe
ramai giler orang masuk casino
and semua branded boutique di dalam nya
maka kitaorang melepak je la kat luar

Hotel Marina Bay Sands?
wahhhhh sangat teruja tengok bangunan tu
nak naik atas pun kena cross the roads
so malas la coz ramai sangat orang sebab esok tu weekend

inilah marina bay sands hotel, atas tu blh naik, tapi tak tau la bape charge nye kan ;;)
this is the shopping mall

around 9, dekyu sampai maka ktorg pusing2 orchard roads n pegi mustafa
mustafa centre ni adalah tempat branded item yang murah
sekali tengok ala ala mydin la
tapi ini sahiih ketulenan nya
no worries
perfumenya murah
so apa lagi, angkat bakul la, beli for souvenir n for ourselves
ku amek 1 je la coz daddy baru belikan perfume
so i go for my fav eva, romance ;)

n at 1am kitaorang settle, n balik jb ;)
penatnye ya ampun....agenda seterusnya esok hari adalah JPO :p

selesai la operasi kota singa
Alhamdulillah, semuanya ok

thanks daddy!we luv u so much <3
tercapai pun hasrat yang disimpan sedari tahun lepas

oh actually uss adalah birthday prezent for fea :)
nanti fea nak pegi tengok minnie mouse....daddyyyyy....
mari menabung :)