♥♥♥my assets♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie Pregnancy tickers

Monday, February 28, 2011

makan makan

wow!hihi biasa lah bila pulang ke teratak bonda
perut i memang konyang manjang
makan makan makan
macam macam nak makan
ini pun baru je balik lepak @jombali
layan kopi o ais ngan toasted bread
ahhh nyamannnnn

tapi, kali ni sedikit buhsan
geng makan dah tak de :(
kiki sikurus dah masuk hostel
so tinggal la mummy n fea je
tapi tapi tapi
usaha makan tetap diteruskan hehehe



Friday, February 25, 2011

setelah sekian lama

hoyeay!
esok nak terbang pulang ke sangkar bonda tercinta
bestnyeee! lama gile tak balik
banyak keje nak settlekan, so dah settle sket
balik dulu la, wlaupon sekejap
daddy kasi green light so blasah je la
next week daddy balik pulak
n we go 'cuti cuti'
yeayea!


Wednesday, February 23, 2011

pandangan luaran

woohooo
setelah sekian lama tak bersembang sembang dengan kejiranan
tiba tiba semalam, sebaik saya balik rumah dari birthday party princess ini


tiba tiba disapa
so takkan la nak buat bolayan
layan kan la
tiba tiba

sipolan : tu kete baru ye
sicomel : aah
sipolan : oh dulu akak penah jugak guna kete tu, kete company abg
sicomel : ooo
sipolan : akak cakap kat abg, mak sofea asyik bawak kete tu je,kete baru dia la tu kot
sicomel : *senyum*
sipolan : aritu si *sapa ntah* bgtau akak ni kete mak sofea kan kak
sicomel : sape tu kak *merujuk kepada sape ntah,sbb i duk tgk fea main,so malas campur kureng enak berbicara*
sipolan : budak menyapu tu
sicomel : oomangaiiiii tukang sapu lak dah yang duk perati i ni *parah* lantas menjawab oo tapi pelik macam mana dia tau nama sofea
sipolan : akak kan selalu sembang dgn dia, dia memang tau nama sofea
sicomel : ooo ok
sipolan : tiba tiba beli kete besar, diam diam beli ye, oo jadi skrg yang guna kete ni jan, cina blok A,.......*ada la lagi 2 3 kerat*
sicomel : *dah dia mengira pulak dah* ooo, syahrul yang nak beli, ikutkan je la
sipolan : oo brape ek kete tu, akak berkenan kete org sebelah ni apa tu toyota tu, kat sini tak de kan,org sblh ni berpangkat jugak rasanye, mcm mana nak tgk pangkat org keje minyak ni ek, kaler2 baju dia ke?dia ni kuning,syahrul biru kan
sicomel : *pening* org sebelah ni kuning, petronas, syahrul biru ...
sipolan : ooo merah?
sicomel : merah ...
sipolan : oo jadi siapa yang berpangkat
sicomel : *blur* hmm ntahla kak, kaler2 tu bukan pangkat, tu company lain2 mksudnye
sipolan : oooo tapi akak rasa org sebelah ni berpangkat,bape ek harga kete dia kat sini, eh yang bmw putih tu sama syahrul ke?
sicomel : tak taula saya yng bmw putih tu ntah, hehe tak tau pun sape punye
sipolan : oo kete jan tu bape? 
sicomel : *menjawab soalan*
sipolan : oo...eh gelang baru eh,aritu lagi akak nak tegur
sicomel : bila?
sipolan : ms jan lalu pegi amek surat
sicomel : *tu dia eh sempat nmpk gelang aku*
sipolan : mak mertua bg eh?
sicomel : *bertuah* eh tak la kak, dah lama ni
sipolan : ooo ..dah beli kete ni,kata nk pindah?
sicomel : ha?nak pindah? *org pulak lg tau dari aku*
sipolan : bukan jan nak blk kl
sicomel : oo kje syahrul tak tentu, pindah,pindah la,tak,duduk la sini *dlm hati cpt la azan mgrb*
sipolan : hmmm beli kete besar, cantik, tp sini tak gi mana pun kan, eh yang hitam tu tak sama dengan jan kan?
sicomel : ntahla kak *wlaupon i tau sama*
sipolan : dia punye mcm mahal sket
sicomel : ye kot *adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii jom la fea kt masuk*

tiba tiba azan, haaaahh lega

kesah nye semua luaran harta pangkat darjat
nawaitu dia bertanya?
wallahualam
tp very the kepochi


Tuesday, February 22, 2011

free flashcards!

penjimatan hoyeay!
mummy search n found this website
sangat baguuuuussss
boleh printout flashcard for babies n kids
so what are u waiting for mommies?!
lets print it out and teach ur cutie pie
enjoyyyyy!


oh anyway what is flash card?
there u go
A flashcard or flash card is a set of cards bearing information, as words or numbers, on either or both sides, used in classroom drills or in private study. One writes a question on a card and an answer overleaf. Flashcards can bear vocabulary, historical dates, formulas or any subject matter that can be learned via a question and answer format. Flashcards are widely used as a learning drill to aid memorization by way of spaced repetition.


yang i bold besau tu,i believe,semua pun faham kan y kita buat flashcard ni, untuk babies untuk kids, they need to recognize and we teach them to memorize, as simple as tree



TREE


y tree, no answer, it is tree,no other name for this *object*
it is tree!
so fea, this is tree
y mummy?
no y
it is tree
ok?
*see how many times i repeat the word tree*
ok now fea know it is TREE
*again repetition*


now u have to know this is tree!
ok mummy, it is tree
clever girl!
then as time goes by and you grown up
mummy will tell you
it is a BIG tree
y big?
because it is big
u have small tree, big tree
*show the picture of small n big*
and u will understand
*dont say it is because the size*
then,size? what size mummy?
size is what mummy?
denggggggggg! hahaha how to explain?
for early stage, dont create invisible vocab!
mati wooo nak explain
hahaha yeah, im teaching my lil dotter who yet still can't speak!
hahaha mummy berangan je conversation diatas tu
jangan ler deme deme percaye ye!
poh bedoh atenye beghangan no SATU
mmueeehhehehe
hahaha mummy semangat nak buat sendiri ekceli
but biasala fea dengki
mummy beli sketch book, dia yang stat drawing
haiyaaa!



oh segala penulisan di atas adalah pemikiran saya sebagai seorang ibu beranak satu
yang anaknye baru berusia sethn 10 bln
dan saya baru makan garam sepaket dan 10/12
maka klau pendapat saya bertentangan dengan ibu ibu diluar yang dah makan garam lebih
tidaklah saya berkecil hati
just for me, how u did in raising ur childrens
its ur own way
but i know every parents
have only 1 goal to achieve
success!
good luck parents!
*pray for me too ya*

Monday, February 21, 2011

collapse

weekend yang terbongkang
sabtu ok,daddy meeting
ahad konon nak p pasar
tapi dua2 kesakitan kepala
take turn tdo
mula2 mummy,pas tu daddy
almaklum si kecik ni tak tdo
kena la buat camtu

hoyeah!dah beli tiket balik umah mama
weekend depan gumbira!

Sunday, February 20, 2011

wahai lelaki

got this from my busuk

Wahai lelaki..jika benar kau kasih & cintakan wanita itu,jagalah dia dgn baik, kasihanilah dia,lindungilah dia,berilah kasih syg padanya,hargailah dia, ucapkan terima kasih atas kelebihannya, nasihatilah dia, bawalah dia ke jalan Allah, perbetulkan kesilapannya, bersabar dengannya, terimalah & cintailah kekurangannya, jadi imam terbaik & redhalah padanya..moga dia menunggumu di syurga sebagai bidadarimu - Abu Hanifah


hmm tersentuh hati
semoga suamiku juga begitu
menyayangiku,membimbingku ke jalan yang mendapat redha Allah
Amin

*kahkah ensem tak pahlawan hati saya?*
harus jawab....ensem!!!hihihihi

Saturday, February 19, 2011

Big girl!

lately ni terasa ada perasaan aneh tengok fea yang dah besar
rasa macam besarnye nikmat Allah bagi aku rasa ada si debok ni
bila tengok jari2 dia amek food,makan,mnum,bukak wrapper choc,tarik mummy p bukak fridge nak itu ini
rasa mcm pandainyeeee
blom lagi time mandikan
dulu mummy kena pegang,ltk dalam bath tub,dirikan dalam baldi,now? dah pandai main sendiri,pandai nak shower gel,letak2 kat badan,tadah lagi,suh mummy bagi,nak shampoo main2 tepuk air
hai big girl ok
bila mummy marah,merajuk,moncong,peluk tubuh,tunjuk protes kat mummy
bila manja,pegi belakang mummy hug mummy macam suh mummy kekkong,bila sayang,kiss kiss mummy siap bunyi bunyi muack mmuack
keletah nye mengusik sanubari keibuan ku yang garang ni ;)
tiba tiba, dalam hati aku sayu tu
daddy pulak 'sapa la laki fea'
Oh my goodness!
dari aku lahirkan fea,besar tapak tangan,smpai fea kurus debab kurus debab,ayat tu jugak la daddy dia cakap
apa agaknye daddy dia pikir
Parah laki aku ni!
(*_*)
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, February 18, 2011

prezent yilek!

hahahahaha birthday daddy tak sempat mummy nak beli pape
sebab?
hadiah yang i nak beli untuk cinta hati i tu nak kena online baru dapat service yang i nak
*apa punya banyakkk nak daaa*

pastu disebabkan tergedik p tanya tuan punya badan
sekali nye dia upgrade la pulak
mana cukup duit tabung b b00by!
uwaaa sob sob

pastu dipikir2 tetiba sebok ngan tetamu pulak
trus hilang idea nak order
sampai la tetamu balik
tak buat buat jugak lagi

so apa i buat semalam
yilek ennadek!
wish n blanja pizza je
*hahahaha cheapskate mummy*

bukan apa, last 2 weeks asyik mkn seafooood...hotel....buhsan
pizza je la senang
weekend ni tengok if daddy tak bz,kita pegi la romantika dinner kat dorsett tu
kuikuikui
*aha baru ingat,ada 2 dinner voucher blom pkai...yeeeehaaa andre andre ngelat mkn free, beli kek je nnt hoyeah*

Thursday, February 17, 2011

oh!ada kejadian

happy birthday my beloved hubby!
thanks for being a thoughtful hubby, loving & caring daddy for our lil princess!
May Allah bless and grant us lots of happiness till end of life!
we love you sooooooo much!
mmuacks

Tuesday, February 15, 2011

first vacation 2011

wahh lama bercuti
i pi jalan2 u
my pil datang, so b00by plan kitaorg p cuti cuti
but after cny la
sebab cny ramai orang cuti, so kitaorg pegi the next week nye
rabu-ahad

kali ni ktorg naik ferry, bawak my new baby!
best sangat
day 1:
naik ferry from labuan-menumbok
it tooks 1 1/2 hours
n from menumbok drive to kota kinabalu
155km journey
sampai kk dah lunch time
so pegi lunch nasi padang my fav @jesselton jetty
then check in hotel
kitaorg duk Tang Dynasty Park Hotel
separate room of course!
petang pegi pasar philippines
n malam dinner seafood with besfren b00by
terbaek la, ikan talapia steam pedas, kerapu steam halia, butterprawn,soft shell crab n ada lg 2  3 lauk
oppss minum hofkos avocado juice!yummeh!

day 2:
after breakfast start travel again kk-kundasang
stop at tamparuli, pekan nabalu, sampai kundasang cari hotel
pegi kundasang pine resort
ohh facing mountain room semua unavailable
frust, a day before i dah called but diaorang promise to return call nak confirm booking
tp hampeh
walk in je bilik tak de dah :(
malas bising2, so kitaorg p ranau dulu
lunch n pegi hot spring
mandi manda, dah petang
balik kundasang cari bilik lagi
ternampak lodge baru, so try tanya situ
seb baik ada, bilik yang nak, so check in 2 rooms, sukses!
tempat kitaorg stay ni namanye Nabalu Lodge
tdossss pagi2 after subuh i dah tercangok depan balkoni nak tengok mt. kinabalu peak
rindu sangat nak tengok depan mata
tapi hari hujan mlm td, so kabus tebal
budak receptionist tu cakap mlm td maybe kul 8am boleh nampak
so zzzz lagi
bangun kul 8 je trus tarik curtain sliding door
yeay!subhanallah, dapat tengok lagi
bilik ma n abah selang satu je, dengan selamba i jerit suh diaorg tengok hehe
giler poyo
seb baik orang bilik sebelah tu tak kuar kuikui
dah puas tengok sampai kabus tutup balik then baru turun breakfast

day 3:
continue pegi ranau lagi
pegi sabah tea garden n fish spa
terserempak la pulak ngan crew documentary apo ntah
untuk tv1
host dia azharina penyanyi tu
pengarah dia dtg borak2 ngan kitaorg tapi minah tu sombong
ohh i tak minat u pun tak pe tak terkesan hihihi
after that p fish spa
haha sessi mendera fea dengan ikan
ya rabbi besau besau
tapi this time i berani masuk dalam air lama2
aritu pegi takuttttttttttt geli!
settle berjalan so gerak balik kk
sampai kk dah petang,singgah masjid negeri solat n checkin hotel
haha Tang lagi...
pastu trus p dinner kat Anjung Selera Tg. Aru
subhanallah cantik sangat sunset

day 4:
breakfast,checkout
hari ni daddy dah book hotel kat 1Borneo
katanya untuk mummy sopping!
hoyeah!
after checkout p Suria Sabah
dapat la shopping 4 psg baju fea
lunch @secret recipe
n p 1Borneo
checkin, lepak2 kejap
n turun shopping
tapi malangnye tiada satu pun mummy berkenan huhuhu
Mango tak byk baju
Padini hampeh
Guess,Elle,Esprit sume baju tak menepati piawaian baju i!
proses tuntutan jam pun tergendala
tak de langsung yang i suke
haih magika btul
so apa yang dapat?
cuma ice blended espresso!
nyamannnnnnnnnnnnnnnnn
cari car seat fea pun ampeh
so tak payah la membazir beli bukan2
tunggu balik kl je la
daddy banyak kali tanya betul ni b tak de nak pape
dia dah tersengeh2 sebab memang dia pun tau tak de yang i suke
cessssss!
frustttt!
dah, balik bilik lepak
malam kuar dinner

day 5:
pagi2 checkout n heading to menumbok
ferry kitaorg at 12pm
kul 1.50pm dah smpai labuan\
Alhamdulillah
selesai operasi percutian

my pil pun dah selamat balik klate ari ni
i pun dah siap buat house cleaning
now daddy bawak fea pegi test marker paintball
hehe dapat la mummy rest!

so esok boleh la tdo semula after daddy off to work
mmuahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaa



Sunday, February 6, 2011

aha!

tetamu istimewa
so 3 malam berturut turut makan besar
seafoodssssss
yang ditaja sepenuhnya oleh suami ku tercinta
semoga Allah memurahkan rezeki kami sekeluarga
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, February 3, 2011

mereka datang

phewwwwwwww bermula episod baru
esok, maka dengan rasminya
saya akan trus bangun sesudah subuh
untuk menyediakan bekfes, lunch seterusnye tea dan berakhir dengan dinner oh mungkin supper
kerana....
ibu mertuaku bersama rombongannye datangggggggg
hahaa semoga saya berjaya memasak masak dan masak
uwaaaaaaaaaa