♥♥♥my assets♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie Pregnancy tickers

Saturday, November 26, 2011

New series :)

Oh oh oh...
pangkal umur dah berubah ;)
tahun penghijrahan yang agak besar

Alhamdulillah
Di tahun baru, saya sememangnya sangat bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan
Masih mempunyai mama dan abah
Masih lengkap adik beradik
Masih bahagia bersama b00by n fea, berkekalan hendaknya hingga ke akhir hayat

dah 3 series I u :)
hehe dapat surprise from colleagues
terkujat gile, tgh tunggu briefing kononnya dalam meeting room
sekalinya diaorang masuk dengan kek siap lilin 3 batang, ampeh btul!
malu gile, macam nak masuk bwh meja rasanya
Apa pun thanks sangat kat semua :)

From daddy dah dapat advance prezent last week ;)
Hahaha tak malu, I mintak je :p
Tenkiu daddy, mmuackss!
sebab ari ni tahun baru, baca doa, daddy work smpai ptg
so esok baru dinner best daddy cakap
I ok je :)

From mama
Bangun pagi ada 4 miscall from mama
Call balik, kena marah hihi
Mama cakap 'apa la kakak ni, sume dah standby nak nyanyi, skali tak jwb fon'
hehe pnat,since keje ni tdo awal,tambah pulak fea kul 8 dah tdo,mummy join la :)
InsyaAllah next 2 weeks balik kl
Hehe before dapat keje dah bagitau pengarah, if dapat keje, I nak cuti mama balik aji
*daddy ckp I buang tebiat, if dia jadi pengarah tu,dia tak amek,blom keje dah nak cuti :p
Rezeki kan, dapat la jugak :)

Hmm tak sabar nak balik
Nak hugggggg mama abah banyak banyakkk
Rinduuuunyeeee
N request nak p sumwhere from daddy :)
cepat cepat nak balikk

Di usia baru, I berazam untuk menjadi muslimat yang lebih baik,isteri yang lebih baik, anak yang lebih baik, mummy yang lebih baik

N to all,thanks sangat2 for the wishes!
Luv you so much!


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, November 22, 2011

Fast & furious

Hihi actually ni version nak cepat
Bz la jugak, untuk kawan kawan baca myfb status
Alhamdulillah, dah get back to work
Ngam ngam 3 years im on leave :p

First day was hectic sket
Sebab boleh pulak same day dengan first day fea at montessori
Alahai
So rushing jugak la
Mummy masuk kul 8
Fea pun sama
Boleh pulak dia cry
Agaknye dia tengok ramai student
And nampak formal class
With desk n chair
All was like staring at her
Then she started cried out loud
Pujuk,keluar sekejap kat luar, main slide
Then teacher pujuk masuk dalam

Masa tinggal tu fea cry
Dadyy dah semacam muka
I was sad jugak
But have to be strong
If daddy keluarkan kata kata azimat
Nayyaaa cekkk....alamat memang tak leh keje, jaga fea je la

Masa lunch daddy dtg lunch with me
N dah dua kali la daddy p jenguk girl dia
First time,she was crying under the desk
;(
Second time, dia tengah main dengan frens
Lega sket
So lunch daddy pass kete, coz ptg,mummy amek fea
Daddy bz,meeting almost every evening
So play safe,siap2 pass kete
*esok lusa keluar lagi la tu ayat nak beli kete lain utk dia
Parah betul jiwa kldrift ni :p
Oh back to fea, mummy sampai school at 5.20pm
Ada 2 org parents dah amek n fea
Mummy turun kete dah dengar dia cry
Dr gate school sampai pintu depan ada long driveway, dlm 25kaki kot
So imagine kuatnye dia nanges
'mummy mummy'
Memang mummy berlari la terkam dia
Tengok teacher tengah pimpin dia jalan
;(

Dalam car,as always mcm lepas amek from nursery jugak
Mummy tanya teacher ajar apa
Sing tak? Dancing tak? Teacher good tak?
Semua dia geleng

Then she said, dgn hidung merah tahan air mata
No no no eeya nanak kosh
*kosh = school
N air mata berjuraian dr tepi mata
Ya Allah tuhan je tau betapa air mata mummy pun nak meleleh

Mummy pun said, ok ok
We go kakak, no school
Terus dia angguk
Kakak is teacher nursery
Sepanjang jalan, fea senyap je
Mummy letak tangan kat dada dia
Mummy drive home
Sampai umah dia nampak je gate umah
'mummy, sampai umah eeya'

N malam,no dinner
Nasi kicap feveret pun tak usik langsung
Mummy suap pun tanak
Then daddy slow talk,pujuk go to school
Trus dia turun dari kusi dia, naik kusi daddy n hug
No daddy,eeya nanak kosh
Daddy dah bergenang
Mummy terus bangun, pujuk dia makan ubat
N she smile
Memang fea demam sket, agaknye tu pasal mood tak de
Tambah pulak no cartoon, no tv
Tak macam nursery
Mummy anta je mmg kakak on 613

Fea dah sleep masa mummy tengok bola
Sleep atas dada mummy
Nanak susu mummy,nanak susu botol
Minum air masak je dlm tumbler
Mummy usap2 sleep

Hmmm tomorrow gonna be another tough day
Confirm lagi kuat nanges
Tabah lah wahai hati

Sunday, October 30, 2011

simple n yummy!

makan untuk hidup or hidup untuk makan?
tapi makan memang best
kali ni i masak western sket untuk my two precious person

there you go
alfredo spaghetti

 bahan bahan nye ye puan puan
 cara2 nye
panaskan olive oil, masukkan garlic yg potong dadu kecik, mskkan creme cheese & herbs (ni suke ati korang nak guna ape. ada je alfredo creme, but ku tak jumpe kat sini, so guna la apa yang ada ;)) air sket, mendidih sprinkle grated parmesan cheese, salt, n pepper, done
boleh je if nak masukkan bahan2 lain, button mushroom, sausage, apa2 la yang u'all prefer
grill chicken simple :marinate with garlic, salt n lemon juice, then grill lah ;)
  
rupa yang dah siap
tadaaaaaa....spaghetti alfredo version mummy malas :p
yummy la mummy!
yeah yeah my all time supporter :p
  
 

Wednesday, October 19, 2011

ke pangkuan suami tercinta!

Aha! After 2 weeks pulang ke kl
Dengan agenda utama berjumpe mama n abah before berangkat ke mekah
Now we're in pulau again

Flight supposed was at 6.50pm
But,delayed due to technical problem n will only takeoff at 7.40pm
Ding dong bell btul
Me n fea dah penat tahap gaban
Mana tak,at 11am dah out from house
teman ciksu went to fabolous mom
We all memborong with end up we both have 5 fm coupon each worth rm10
ya a 'aw!
n because ktorg pegi their latest outlet in ukay,so ktorg dpt kupon yang tak de exp date!
terbaik

then pegi makan n ciksu anta pegi klsentral,check in n naik train
N now bermula la 'hari peramah'
tunggu train sembang dgn sorang ni nak pegi outstation penang
naik train smpai la klia,ktorg sembang
Ok sorang,abes
turun train tunggu lif, 1 chinese guy pulak tegur smbil point to fea
'Oh she so behave,not running around,going where? Bla bla bla' settle org ke 2, oh dia off to India
sampai level 5, trus pegi nappy change room nak salin diapers n baju fea,bagi fresh sket tak la meragam
tengah syok fea mandi
Now ramahan ke 3
Mom dgn 3 kids enter the room
'Oh bestnye dia mandi,u nak pegi mana?,I'm waiting for my husband from bangkok,the flight turned to penang coz juz now cannot landing due to heavy rain,bla bla bla'
sambil2 dia tukar diapers baby dia jugak ;)
Ok,siapkan fea mandi,salin baju,fea was happy,so mummy pun nak solat,
bye bye kawan td n
trus go to surau
tengah jalan,1 lady tegur
'Happy nye dia,cantiknye,pandainye,bla bla bla'
rupanye sama2 nak g solat,n berlanjutan sampai surau,this lady going to kuching for a week,left her baby with hubby in kl,shiannnn,settle org ke 4
siap solat, ok turun la kat gate
kat imegresen pun 'bye sofea,nak flying kiss,alalala comelnye' fea happy jumping2,mummy senyum je
dah turun,beli book fea n mag mummy,cuci2 mata then proceed to gate
'Mummy nak cookies, cookies pls'
so stop lg kat famous amos
ada 1 guy tgh beli jugak,usik2 fea sket,pastu dia pegi
sampai kat gate,nampak aircraft sampai dalam hati happy nye dah nak balik
then 'te ney ney'
announcement flight delayY!
Ish tekanan,nak pulak fea dah ckp 'mummy,tito',dia dah nantok
keluar la balik,mummy g surau,sempat solat mgrb dulu
sampai surau,ada 3 ladies inside
ramahan terakhir la kot ni
'Cutenye adik nak pegi mana ni,berdua je,bla bla bla'
tengok jam,baru 6.50pm
so kena bertahan untuk beramah mesra before mgrb
2 org nak balik tganu,dtg kl keje
sorang nk blk penang,kje jugak
settle urusan di surau
cepat2 jalan lagi pegi kat gate A5
time ni fea dah pnat jalan,so ada trolly kecik,mummy pun tolak je dia
sampai gate,trus pegi q kat depan,hihi we're the 1st entered the aircraft
blom sempat takeoff fea sleep
After 1 hour,fea bgn,nyumnyum n sampai :)
nak turun lif, omg,terserempak dengan guy yg beli famous amos td
'hye girl,where's your cookies'
hihi fea dah smile je n said 'cookies mummy'
tengah tunggu luggage, mat salleh pulak tegur
'Hey u juz point ur bags,I'll take for u,easy for u to juz hold ur girl,oh she's so cute anyway' hihi mummy pun tolak la malu2, dia nak p offshore esok naik chopper from labuan esok pagi, so inilah ramahan terakhir rupanye ;)
Beg lambat sgt,mummy intai,nmpk daddy dah tunggu kat luar,pass fea n mummy masuk amek luggage
sampai rumah,its 11pm
panjang perjalanan ktorg nak smpai kat daddy kan?
Apapun,now we're togeder2 one happy family!

tammat :p



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, October 6, 2011

Musim Haji

Alhamdulillah, tercapai hajat mama n abah nak p haji tahun ni
kalau ikut turn mama n abah, lagi dua tahun
tapi ada rezeki lebih n mama takut kalau tunggu lagi,
umur dah meningkat, takut sakit sakit
after umrah 2 tahun lepas, trus mama decide untuk mohon
buat permohonan ikut jemaah haji tabung haji travels
niat mama n abah dimakbulkan Allah
4.10.11 jam 9mlm, abah n mama dah siap check in beratur nak masuk
semua jemaah berkumpul kat kelana jaya
i macam biasa la cengeng
belum pun nak pegi kj dah nanges
kat labuan lagi dah bape tong air mata
balik kl lagi, aduh
dah jadi mummy pun cengeng :(
hihi sebati dalam jiwa cengeng tu
tp sebenarnye risau,semoga mama diberi kesihatan yang baik
abah alhamdulillah, jarang sakit sakit
semoga abah boleh jagakan mama,ameen.

semalam, jam 1tgh hari,abah call, diaorg dah sampai madinah
suara dua2 happy sangat
diaorg tengah breakfast
zaman dah maju, dari kj lagi tabung haji travels dah bagi sim card arab
jadi tak de la jemaah nak mencari cari lagi
sampai terus boleh call ;)

hari ni hope i dah ok
terima mama n abah pergi ibadat
semoga Allah melindungi mereka, dan mengurniakan haji yang mabrur
ameen.

maka 46 days countdown lah start from 4.10-19.11
lamanye :(












Wednesday, September 28, 2011

makan bersama penguin

kebosanan?
mari saksikan foto fea makan bersama penguin hahaha
*mummy yang bosan benonye :p














 
sesudah nyumnyum "mummy,eeya yak" hihhi


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, September 27, 2011

Arwah boi

Al-Fatihah
kalau kawan baik saya masih hidup, hari ni genaplah 30 tahun umurnya
tapi, Allah sayangkan dia
dia pergi dulu
1 Ramadhan tahun 2008
jadi dah genap 3 tahun arwah meninggalkan kitaorg

kami berkawan baik 3 orang masa tu tahun 2000
lepas ber tiga kitaorg upgrade geng jadi berlima
banyak suka duka ktorang sama sama
dari zaman utm sampai la ktorg keje
aku,kl, arwah kedah n 3org lagi jb
arwah memang happy go lucky, family diaorg pun baik
orang padang serai, ank sulung dr 4 beradik
kitaorang penah pegi rumah arwah, baik dengan family dia
nak dijadikan cerita, mak arwah rupanye satu batch dengan abah masa menuntut kat UM
siap mak arwah ingat lagi abah hihi
keciknye dunia
diaorang siap sembang sembang
macam2 nama kawan2 diaorg yang keluar
mat afro la,husin pendek la,seronok diaorang flash back zaman study dulu
n sekarang ktorg pulak bersahabat
tapi tak lama:(
masa aku tengah kesakitan menanggung 'mabuk' mengandungkan fea
1 Ramadhan besfren yang sorang lagi call bagitau kawan baik ktorang dah meninggal
terpana sekejap
memang aku amat terkejut
apa yang ralat, selepas aku kawen
kitaorg macam dah lost contact
masa tu aku dah ikut b00by pindah labuan
arwah dah keje kl n kwn baik ktorg sorang lagi pun keje kl
before that diaorang berempat in jb
cuma aku after grad memang prefer balik kl

faham faham je la kan bila dah keje
environment baru, kawan baru, suke duka share dengan kawan ofis
ye lah kan, problem ofis menyesakkan otak akal fikiran
nak share dengan diaorang pun kesian sebab ktorang lain2 course
tapi selalu je kitaorang share cerita cerita
sampai kalau jumpa tu nak bercakap kena angkat tangan
serius, mana taknye, sume pok pek pok pek
sume nak bercerita
ya Allah memang gembira sangat time tu

sekarang arwah dah tak de
patut la dari semalam aku duk fikir 27.9 tarikh ni ada sumthing
so tadi pegi bank in duit,tengok lagi date terpampang kat tabung haji tu
oh ya Allah, arwah boi

semoga rohnya dicucuri rahmat Allah
ya Allah tempatkan lah sahabat ku bersama mereka yang engkau sayangi
aku sayang kau boi!
walaupun aku selalu buli kau,
kau tau kan,susah senang kita share sama sama
bersemadilah dengan aman sahabatku
Al-Fatihah

left: arwah boi on my wedding day

Monday, September 26, 2011

Montessori Wisdom

hoyeah! tu la nama bakal school fea ;)
montessori tu dekat town
tadi mummy bawak fea pegi tengok school
syok la sangat
syllabus best
for Junior 1 ( 3yrs old)
class from 8-11.30
ada class languages malay,english n chinese
art & music
multimedia - simple computer
mathematics
for Junior 1 tak de moral n agama lagi
naik Junior 2 baru ada
so far puas hati la tengok tadi
childrens sume behave, fea pun nampak excited je
oh mummy pun super excited!
mana tak nye anak dah nak pkai school uniform
oh ya Allah dah besar anak mummy

nanti daddy balik,discuss dengan daddy
if confirm nanti from 21st november-9 th december fea ada orientation week
huahuahua time for school baby

and untuk fees rasanye dah ok kot
for registration rm 70, deposit rm 200
first half (january-june) rm 765 which is for books,stationery,uniform,snacks,music n arts,multimedia n mcm mcm lg
second half (july-december) rm 470
monthly will be rm 190
ok kot kan
now tak tahu la rate montessori kat kl
if back in year 2000 if not mistaken mama paid for montessori kiki smpai rm 1200 for 1 semester ( dah nak sama dengan fee kakak dia kat utm :p)

jadinye mungkin jadila nak anta fea pegi school next year
hiks! tak sabar nak tengok fea in school uniform
its orange & white pinafore ;)






Thursday, September 22, 2011

cantik bersama...let's!

alkisah maka tersebut lah kesah
ibu muda (chewah muda) dalam misi nak
mencantikkan menyerikan menva va bom kan kejelitaan wajahnye
oh jelita (anggap je la jelita kan)

sempat la memenuhi jemputan undangan biras my brother
so dengan rela hati saya telah menggunakan produk skin care yang pada saya sesuai
meletup nok
muka saya siyes tak la terlalu bersih but not that comot
masih ditahap medium class gitu hiks
after a week guna
kawan saya tegur eh eh muka nampak cerah la
saya tak gelap ok!konon emosi
tu la,jangan melatah cepat sangat
maksud kawan tu, tak kusam so cerah la
dlm hati dah happy dah produk tu berkesan
so dengan rela hati saya pun nak share la
if kwn2 minat nak pkai juz let me know k
saya boleh dapatkan untuk anda
produk nye adalah sangat baru di pasaran
2 bulan rasanye
oh annisue juga diiktiraf halal oleh jakim
saya dah tengok cert nye
juz untuk packaging 1st batch ni depa missed out the halal cop

details info
tengok sini k
www.annisue.com
harga pun berpatutan

pembelian akan dapat free gift cara2 penggunaan ok
tak hagak nak free gift aje, ku bukan tokey nok!
ku tolong jual je, nak share cantik sama2 gitu :)
ehehehe upss jangan marah no no no nanti cepat tua

apa lagi,marilah kita bersama berpimpin tangan menuju kecantikan
ewaahhhh :p

before using annisue


after 1 week
*nampak tak parut cp fea? mummy nak buh ampoule gak,agak2 ok ke :D
so how was that?
drastic tu tak la kan,cuma ada la perubahan sket
saya prefer yg slow & steady
tak mau la peeling2 bagai nak rak ni

kalau ada sesiapa rasa nak merubah kecantikan kulit yang sedia ada
jangan malu2 segan2 ok,boleh order produk dengan saya
kalau yang dah rasa cantik,kulit dah gebus tapi nak guna jugak
momantai,boleh try, face mask n ampoule is the best!
kalau siapa2 rasa "alah tak cantik mana pun kulit dia"
teruskan lah dengan pendapat masing2
saya open minded, kita berkawan,berteman bersahabat terima kritikan dan pujian
tak de hal lah
kan kan so tepuk dada,tanya selera :)

Tuesday, September 20, 2011

oh saya sebok!

hah lega sekarang ni
kebizian dah go go away hehe
apa pun selamat hari raya,maaf zahir batin kawan-kawan
adapun kebizian ku ini adalah disebabkan:

1) hari raya hari yang mulia
ku berazam kepada diriku sendiri, nak enjoy the hari raya without kesibukan alamaya cth nye adalah fb, twitter,blog dsb....maka rasanye sedikit berjaya sebab memang saya enjoy raya tak pikir pun blackberry di dalam bilik
raya saya di kampung suami tercinta selama 8 hari lama tuuuu...tapi tak pe,sebab raya ke 3 saya berjaya bertemu bonda dan ayahanda tercinta di kota bharu hahaha

2)di rumah bonda aktiviti shopping dan makan mengisi ruang cuti yang masih berbaki, tapi saya update jugak pics to fb, cukup la tu invisible for 1 week kan mmuehehe mcm la ada orang menanti sangat laporan terkini daripada fb aku tuh hihi prasan btul :)

3)sesudah pulang ke labuan...duh duh duh...ni la paling menggugat ketenangan, packing n moving
bayangkan dengan seorang diri packing dengan 'bantuan' khas dari fea, settle la urusan perpindahan kami
wallaweh...paling penat hofkos daddyla, keje balik dah malam, dinner then angkut barang brape trip ktorang mengangkut, dengan lori 2 trip dengan kete tak terkira
huh penat bangat!tapi sekarang dah legaaaaaaaaaa...mana yang boleh di kemas dah kemas
yang tak boleh kemas still dlm box n ada sket dlm plastik hitam haha
sempoi kan packing sume sumbat plastik hitam n label! mana sempat nk cari kotak lagi
bulan puasa buat half way then terganggu sekejap coz fea kena chicken pox then nak tanak after raya la kami berhempas pulas, maka berbangga la dengan diri sendiri sebab dah settle! yeeehaaaa

4)masa yang ditunggu tunggu....untuk memenuhkan ruang rumah dengan barang keperluan! setelah di list kan uwaaaaaaaaa banyak nye nak beli,banyak nye nak guna duit, maka kami berdikit dikit la kot, janji dengan diri,tamau korek saving, maka tunggu wang bulanan huahuahua
and bonda tercinta nak sponsor ice box n hob ;)
mama kata "kakak tak keje, mama bagi hadiah k, nanti mama bank in duit "uwaaa terharu btul,mama luv u sooo much!!!

cerita bout my mom! alhamdulillah rezeki mama dapat pun pegi mengerjakan haji, doakan bonda dan ayahanda saya diberi kesihatan yang baik sepanjang mengerjakan ibadat ye kawan kawan!

now saya sebok lagi skali! sebok apa?
hahaha sebok pikir nak balik kl sebab mama nak g hajiiiii *hhihihi amek kesempatan! :p


Monday, August 29, 2011

Monday, August 22, 2011

chicken-pox

Oh!pity u my baby girl
semoga Allah cepat baikkan anak mummy,Ameen.

she's ok,tak meragam,tak demam
juz red dot tu je la yang berleluasa and few dah membesar
so keje mummy apply je calamine lotion sekerap mungkin

And for mummy & daddy yang tak penah kena virus ni
dengan semangatnye p amek vaccination tadi
punye la mahal vaccine chicken pox
Rm150/person,memang la ktorg swipe je ing tu
tapi terfikir la jugak untuk orang kurang mampu, or kena pada timing2 yang menuntut komitmen kewangan yang tinggi
maka,untuk kwn2 yang tak de medical card, masa p amek vaccine anak kat gomen tu
mintak la utk kt skali as parents

Vaccine ni pun mcm biasa la
Possibility utk kena pun ada
juz weaken the virus

For fea
If after 5 days, still ada red dot baru tumbuh, kena p clinic balik coz doc tkt ada infection
kesian nanti fea nak travel

A week to recover or at least 80%
Be strong lil' princess!


Semoga Allah melindungi kami sekeluarga,Ameen.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, August 20, 2011

chicken pox & fea

fea kena chicken pox
still early stage
hope fea cepat baik
weekend depan dah la nak travel ni
cepat baik ye anak mummy, shian anak mummy

Friday, August 19, 2011

Yummy crab!

Daddy banje iftar dinner
untuk anak2 buah dia kat ofis
ktorg berenam dengan 6kg ketam
1kg udang and sekor ikan
Huiyoh melantak tak hengat :)


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, August 17, 2011

Sememangnya sudah menjadi tradisi bagi kita umat Islam, pada setiap tanggal 17 Ramadhan kita akan mengadakan peringatan Nuzul Al-Quran. Bahkan hampir di seluruh negeri-negeri Islam, pemerintahan setempat secara rutin melaksanakan peringatan tersebut setiap tahun, yang sering-kali digabungkan dengan peristiwa Perang Badar Al-Kubra (terjadi pada 17 Ramadhan tahun ke 2 Hijrah, ketika umat Islam pertama kali melaksanakan shaum Ramadhan).Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan 'Nuzul' bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

'Al-Quran' bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata 'al-Quran mukjizat akhir zaman' atau 'al-Quran yang mempunyai mukjizat'. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:

Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An'am:38)

al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-'Alaq. maksudnya:

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya." (al-'alaq:1-5)

Sempena hari cuti nuzul al quran, marilah kita sama2 mengaji,bacalah walaupun sehelai cuma.

-sumber-
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

zakat jangan lupa ;)

Jangan tunggu last minute untuk melangsaikan kewajipan ok?
Hehehe


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, August 14, 2011

rumah baru

Aha!amek mood sket
Nak raya ni kan,kami tahun ni raya sakan
yo yo je!

kami dapat umah sewa baru
lama jugak la mencari
cari untuk dibeli,untuk disewa sume full,siap naik ofis developer bagai la,nk beli umah punye pasal,tp tu la,rezeki allah blom nak bg time tu,so cari dan cari

requirement kami senang je
daddy: umah tu baru,baru tu dlm 3-8 thn la
so tak de la problem byk sgt,piping ke wiring ke, so tak la pening kejap kang rosak,kejap kang bocor
mummy: umah setingkat,sebab senang nak monitor fea,nak kemas umah
rezeki bulan ramadhan,dapat la apa yg kami impikan
memang Allah nak bagi la,semua urusan senang,tuan umah baik
melayu islam,umah cantik,setakat selama berurusan pun baik
ktorg main sms je pasal deal nk sewa,first time je call
tapi baik abg tu,layan je
so semalam settle,sign agreement,byr deposit,macam biasa la,procedure biasa penyewaan

sakit sket nak penuhkan umah la
coz currently umah fully furnished
so smlm after settlekan urusan byrn,pegi la usha esbok,dapur,katil,sofa,dining furniture
Uiyohh banyaknye nak kena beli
nak balik raya lagi ni
so pelan pelan la
go slow,beli yang penting dulu,nnt baru topup sket2
seb baik katil fea,wardrobe dah ada
poning poning
tapi excited nak shoping, daddy pun syok je
:)
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, August 12, 2011

Fikir-fikirkan lah

#selingan dulu; barang saya dah sampai atlast setelah 13 hari menunggu#dah tak excited.titik.

this is the new entry, fikir menggunakan akal, jangan emosi ok,i found this from sumone:


13 ALASAN TIPIKAL WANITA YANG ENGGAN MENUTUP AURAT   (tiada edit walau sikit)

Salam A'laik. Pernah nasihat dan tegur kawan-kawan anda yang tidak menutup aurat? Jom kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu. Dan apa jawapan yang mungkin sesuai untuk mereka.

1. Semua yang tutup aurat, kompom masuk syurga ke?
-Yang pasti, tak tutup aurat, kompom masuk neraka.

2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.
-Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu. "Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia". Samalah dengan tudung. Tudung pula yang disalahkan, " pakai tudung tak mestinya baik..bla...bla...bla..."

3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat nak mampos.
-Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.

4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.
-Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat?

5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.
-Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak?

6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.
-Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.

7. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa. 
-Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?

8. Sukahati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.
-Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.

9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan.
-Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.

10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)
-Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?

11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.
-Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.

12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..
-Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.

13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.
-Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas beragama Islam. 

Tuesday, August 9, 2011

kesakitan & kesetiaan

saya ada masalah
saya orangnye setia
termasuk jugaklah dalam urusan jual beli

saya cuba sebaik mungkin percaya pada dia
tapi dikhianati!
saya menunggu sudah lebih 1 minggu
dan lebih menyakitkan perasaan s
barang belian itu adalah untuk hadiah suami saya

kalau tak boleh tepati jangan berjanji
jangan memberi harapan
munafik!

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, August 7, 2011

hati terusik

macam macam la dalam hati ni
happy melompat,sedih terduduk
sayu termenung
itulah dia, kehidupan

bila jauh,nak dekat,bila dekat,nak pegi jauh jauh
konon,berdikari
hmm tapi hakikat nye?
disitu jugak lah hati ni terikat
kan kan

apa lagi kalau bukan rumahku
rumah yang didalamnya ada mamaku
haih,home...where the heart is
missing u mom!

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, August 5, 2011

4th anniversary

Thanks Allah for giving us a special love to share!
Alhamdulillah sejak menyelami hati budi sampai la ke saat ini,dia adalah dia
memang since i knew him he showed me his true colors
warna warni pelangi tu sama
makanye alhamdulillah, ku tak berapa terlibat dengan kejutan budaya selepas kawen
just in big family,yes
mana parents nye,adik badik nye,sepupu sepapat mak cik pak cik nye
so slowly la nak faham
between two of us,juz macam biasa
sikit sikit tu ada la kan
bohong nau klau semua perfect sama
masa bercinta,idok le dia korek idung kentut depan aku kan
sekarang klau dah rasa bijih penuh,dikoreknye jugak
kalau sakit perut di lepaskan jugak angin tu
jadinye timbang balik tolak tarik
redha aje le,laki ko dah kot kan
hihihi :p

apa pun bersyukur ya Allah
dikurniakan kepadaku suami yang prihatin dan penyayang
ayah yang mengambil berat dan ringan tulang
tiada apalah yang hendak ku pohon lagi
melainkan kekalkan lah kasih sayang antara kami
permudahkan lah urusan rumah tangga kami
damaikan lah hubungan suami isteri antara kami
kasihanilah kami ya Allah
sesungguhnya hanya kepadamu lah tempat aku memohon simpati dan pertolongan
sesungguhnya hanya engkaulah yang maha mengasihi dan mengasihani
Ameen.

buat sahabat yang mendoakan kesejahteraan hubungan kami
terima kasih sangat sangat
semoga kita sama sama bahagia sampai ke syurga
ameen.

ha hehehe as always
hadiah saya adalah sejambak carnation
my all time favourite

yang bestnye kali ni
fea pulak yang excited
daddy surprised kan
letak dalam car kat seat depan

nak letak fea je dia dah 'woooowwwwww'
n dia senyum senyum tengok carnation tu
dia sukeee
bila mummy letak kat seat belakang dia cakap 'tuuu tuuu'
tandanya nak bunga kat depan
siap kiss lagi
alahai very the girly girl anak mummy ni

n yesterday we had special iftar at grand dorsett hotel
maknanye mummy semalam gantung kuali ehehe
kembong perut melantak tak hengat ;)

tenkiu daddy,luv ya sooo much!mmuacksssss

Monday, August 1, 2011

ramadhan mubarak

alhamdulillah
dapat sambut ramadhan lagi tahun ni
macam tahun leoas jugak, still in labuan
but tahun lepas 2weeks je pose kat sini
pastu balik kl coz daddy pegi houston
tahun ni, daddy tak pegi mana mana kot setakat tika dan saat ini
so ktorg punye tiket balik raya is on 27th august
uwaaaa lambat lagi!
rindu gile kat mama
semalam bape kali dah cengeng, nanges igt mama

haih inilah pengorbanan seorang anak bila sudah menjadi ibu dan isteri :(
banyak sangat yang dirindukan
sahur,berbuka n terawih bersama
nanti balik pun sehari je sempat dengan mama coz thn ni raya klate
sob sob sob
nanges lagi!

sabar sabar
mama kata banyakkan zikir,baca quran,solat sunat
Ya Allah, berikanlah ibuku kesihatan yang baik
supaya Ramadhan ini dapat dia menunaikan niatnya untuk beribadah kepadamu sebanyak mungkin
limpahkan lah rahmat Mu terhadap kami, Ameen

buat kawan kawan, selamat menjalani ibadah puasa!
jom kumpul pahala banyak banyak
InsyaAllah

a href="http://www.mylivesignature.com" target="_blank">order="0" style="border: 0 !important; background: transparent;" />

Sunday, July 10, 2011

murah rezeki

Alhamdulillah
walaupon ada berlaku perkara menyeramkan,ada jgk yang membungakan hati
Pasal burung tu kan
B00by n mama suh anggap itu kucing yg bawak n makan

Dan dalam masa yg sama,amalkan ayat pendinding diri
Banyak jugak la yg jumpa
Ku dah compilekan dalam word n boleh print out
Klau kwn kwn ku mahu,bgtau k
Nnt ku fwdkan la doa2 tu
Banyak jugak,bukan sekadar pendinding diri,bagus utk amalan
Ada sesetghnye mmg dah jadi rutin ku baca doa2 tu,ada jugak yang ku baru tau
Jadi,disebalik kejadian buruk ada hikmah kan?
Alhamdulillah,allah sayang kan ku
Masih beri peluang ku muhasabah diri ku yang kejap kejap lupa
Macam nyanyuk nau!blom lg Allah bg nyanyuk btul2 kan,nauzubillah

Ok,lupakan kesah itu
Ku dapat pezen tau
Hihihi b00by ku buat surpriseeee
Ada yang dah tau kan,ku dah berkicau riang disinun
Tapi ku nak tulis jugak,ni kan umpama 'dear diary' ku
Taraaa...semalaman senyum mengukir wajah hokey!thank u love!















its ipad2 hihi boleh aku tak tau kan ni ipad apa
berkicau dengan nana
n aku  godek setting n kotak
hihi punye excited
kat blkg kotak dah tulis pun :p
*blur mummy!

pastu fea pun dapat pezen
Its from ex-colleague daddy
Dapat gown tu n patung baby alive
Ku tak berkenan sgt patung gitu
Klau soft toy tu ok jugak
Tapi org dah bagi kan
Tenkiu sangat sangat
Sebab org ingat n sayang anak kt kan















Jadinye week ni ada happy n ada sad
Balance hihi
*panjang pulak ku bebel :p















fea, tu mummy punye hihihi

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, July 8, 2011

Burung mati

I was shocked!
Kat balcony ada bangkai burung gagak mati
Tak de kepala, perut terburai

YaAllah,jauhkan aku dan keluargaku dari segala hasad dan dengki
Lindungilah kami dari segala permusuhan dan kecelakaan
Jauhkan kami dari anasir2 jahat
Sesungguhnya hanya kepadamulah tempat aku memohon perlindungan


Saya risau :|

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, July 1, 2011

B jumpe V

Hahaha
Mmg ada jodoh
Pegi makan n jumpa la Vee yang sweet itu
Vee dtg labuan shoot utk nona
Biasanye g mkn kat situ I duk luar je
Hari ni,fea sleep
So ktorg decide duk bilik ekon
Jeng jeng jeng
Dah duduk baik punye,baru nampak vee
Apo laei,I tweet la
Hehe syokkk
Dia reply,siap toleh 'haiiii,baru baca baru baca' dia ckp
Crew lain ada 2 table sengeh je
Hehe wateva

lawaknye boleh pulak bantai sembang
Ada la 5 10 mnt
Booby ckp 'apa u ckp'
'Macam kwn je sembang'
Hehe mcm2 dia cite
Dia g situ sini mkn tu mkn ni

Vee sporting gile la
Sempoi je n ni la 1st time amek pic dgn artis kat kdai mkn
Padahal kat giant sll je terserempak,n g tegur artis
Tp never ever la I nak amek gambo
Maluuuu

Tp sbb I like vee so blasahhhh
3 keping lagi
Vee pun 'eh tgk2 elok tak'
'Blackberry ni kureng kan pic dia,lighting lg ni gelap'
Hehe siap dia bebel
Anw,apo pun I'm happy!

*cuma akan buat benda yg sama mcm ni if jumpe erra n aaron kahkahkah

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, June 29, 2011

Family Day

family day segment daddy @ work!
simple & best
i juz take the advantage from the oppurtunity given
bercanda ria bersama tersayang
the event is just to let them happy
free n easy, no official activities
just eat n swim
syokkan?
i ada masalah wanita
so daddy la layan fea dalam pool
syok kan tengok daddy n dotter
bergumbira main air, ketawa ketawa
so terisi la weekend ktorg dengan aktiviti mengeratkan kasih sayang
tanpa mengeluarkan blanja hehe
Alhamdulillah i had a very thoughtful hubby
rajin je layan princess dia
hope sampai ke akhirnye b00by sayang & jaga mummy n fea

we love u daddy!



Friday, June 24, 2011

New project!

Haha at last, I got my new oven,mixer n baking toolssss
Thanks b00by!

so its time for bakinggggg!

first project is...
RVC oh the color itself dah tempting gile!
Plus the taste,pengsannn!
Really love it!

*haha seb baik tak derhaka resepi,so menjadi la kek I,but for me a bit manis,so next time have to alter the sugar amount


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, June 16, 2011

mana taruk?aiyoo!

tak ingat mana aku ltk wedges aku
Uwaaa,apa nyanyuk sgt ni
Rasanye aritu packing masuk dlm beg
Masa kat kg b00by pun ada lagi
Sampai labuan dah tak de
Uwaaa takkan cicir kat hotel?
Tak de pun org hotel call
Tny adik b00by pun dia kata tak de
Alahaiiiiii mana aku letak?


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone