♥♥♥my assets♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie Pregnancy tickers

Thursday, April 30, 2009

sendirian

keshian nye mummy ngan fea kan...

nenek ngan tok bah tak de
dah bertolak gi umrah petang tadi

masa mama nak pegi, saya salam mama
memang tanak nanges
sebab kalau saya nanges, mama mesti nanges jugak

tapi

hati seorang anak yang akan ditinggalkan sendirian
memang pilu dan memilukan
maka berjuraian la air mata saya

mama dah kuar nak pkai kasut
nampak saya nanges
mama masuk smule peluk saya
mama pun nanges macam saya

mama cakap, sekejap je mama pegi kak
2 minggu je, kakak duk elok elok ye
mama dah cium fea

hanya air mata je yang terluah
2 minggu rasanye macam tersangat lama
pilu nye hati saya

tapi saya kena redha kan
dah lama mama nak pegi
asyik tertangguh je dek urusan anak anak
kali ni biarlah mama pegi
dah teringin benar mama nak tengok kaabah

Ya Allah, Engkau permudahkan lah urusan ibubapa ku
berikan lah kesihatan yang baik kepada mereka
Amin...

Tuesday, April 28, 2009

comel

hikhik...lantakla kan apa orang nak cakap
tapi saya nak jugak katakan ini
hari ni bunga cinta hati saya itu dah 19 hari usianya,
dan semakin hari saya tengok dia semakin...

C O M E L

hahaahahaha puji anak sendiri...
tapi saya sangat geram, dia semakin comel
mama kata terserlah wajah saya ketika tecik di wajah nya itu...
saya sayang dia amat :D

Wednesday, April 22, 2009

siapa rajin...

Fea dah bangun dan tido smule...saya pun dah tdo kejap tadi now boleh la saya buat tag dari kak laili kejap :

1)Letakkan gambar anak yang baru lahir. Gambar kalau boleh gambar yang masih dalam wad maknanya gambar anak hari PERTAMA.

Ni lah fea yang sejam baru kuar, fea memang nanges kejap pastu dah siap bersihkan dia tdo balik...b0oby bawakkan fea kat saya dalam labor room...kulit fea teruk, rashes..kesian anak mummy...

ni muka fea malam hari yang sama...dah ok kan? hehe kejap je rashes tu...

2) Letakkan butir ini :

Nama Penuh : Sofea Airis Amani Binti Syahrul Hafiz

Nama Panggilan : Sofea/Fea

Jantina : Gegirl la ;)

Tarikh Lahir : 10 April 2009 / 14 RabiulAkhir 1430

Tempat Lahir : Pusat Perubatan Kohilal

Berat : 3.5kg

Cara Kelahiran : Normal

3) Harapan terhadap anak ini...Apa nak dia jadi bila besar nanti...dan kenapa...

Harapan : Nak fea jadi anak yang solehah dan hamba Allah yang taat

Apa nak jadi bila besar nanti : Fea baru 13 ari...tak pikir pun lagi ;)

Kenapa : Biarlah fea tentukan cita-cita nye...selagi tak langgar agama, selagi tu mummy sokong ;)

4)Nak tag siapa?

Siapa sahaja yang rajin...silakan....

Tuesday, April 21, 2009

kesucian bunga ketenanganku/cita-citaku

Alhamdulillah
akhirnye...daddy dah register nama fea
dengan ini termaktub lah dalam sejarah hidup makhluk halus kesayanganku
nama nya adalah
SOFEA AIRIS AMANI BINTI SYAHRUL HAFIZ
maksudnye ialah sepertimana title entry ini...

fea, mummy n daddy berdoa semoga fea menjadi anak yang solehah
dan menjadi hamba Allah yang taat...
semoga Allah memberikan kesihatan yang baik dan kecerdasan akal fikiran kepada fea...
InsyaAllah, mummy n daddy akan buat sehabis baik dan semampu mungkin untuk membahagiakan fea...
sayang anak mummy...


Saturday, April 18, 2009

nama ape ;)

mommy..nama saya ape...
hihi agaknye ni la sofea nak tanya kot.
sofea lom ada official name.
daddy nye cerewet banget nak decide kan full name sofea.
memang nama belakang daddy pilih, mommy nak sofea.
daddy pun panggil fea, sayang sungguh daddy ngan fea.
daddy kata nak letak nama fea panjang. wallahualam
hurm...hari ni daddy x de..gi koleq, join OBW...kejap je, esok balik la...
sebelom pegi daddy cakap nak cari ketenangan bagi nama fea
hey lawak btul la suami ku itu...
sangat cerewet rupanye kan?

Friday, April 17, 2009

anugerah terindah

Alhamdulillah, akhirnya kuar pun baby mummy ni...kisah nye
9.4.09 - lepas asar appointment untuk kena admit...semua pun pelik sebab due 8.4.09 selalunye doc akan tunggu dulu, tapi saya ada dua edd, satunye adalah ikut last date period, n edd nye adalah 27.3.09..so doc pun decide if tak bersalin jugak, nak induce la...
jam 6pm masuk labor room, nurse check jalan, memang tak bukak langsung...pastu nurse masukkan ubat berak n bagi ubat untuk contraction...
jam 10.30pm masih tak de kesan apa apa pun, tak sakit n tak rasa apa pun ;)
doc datang...check jalan lagi, still sama, n bagi ubat lagi satu...
esok pagi doc nak induce if jalan still tak bukak...so doc cakap malam ni rest, tdo dulu...
jam 1am sakit perut sangat...every 5 mins rasa memulas mulas, then call nurse cakap sakit...bawak gi labor room, check jalan dah bukak 1cm..masa ni pun rasa ya Allah, sakitnya...tak tertahan dah..kat mulut ni memang tak lepas lepas tawakal, zikir...
nurse suh duk labor room je, senang dia nak monitor, tapi b0oby tak leh teman...
saya tak nak...saya takut...saya nak b0oby saya temankan jugak...at last nurse mengalah, dia bagi saya balik bilik, nanti sakit sangat, dia suruh call...dapat la saya balik bilik...
jam 3.30am saya rasa sakit yang amat....kejutkan b0oby, b0oby gosok gosok sampai dia yang tertido balik...saya memang tak boleh lelap..baru nak lelap, contraction menyerang, dan rasanya...hurm...tak terkata sakitnya, sakit sangat...
jam 5.30am sakit makin menjadi jadi...saya kejut b0oby, trus bawak gi labor room, nurse check jalan dah bukak 2.5cm...dengar azan subuh, nurse bagi saya pad, suh cuci darah, pakai pad n solat, saya solat subuh, doa Allah permudahkan urusan saya...mengharapkan simpati Allah membantu saya hamba-Nya yang lemah...b0oby pun time ni dah balik bilik, mandi dan solat...
jam 6.30am doc sampai...prepare kan equipment untuk sambut baby saya...masa ni saya sakit sangat, saya hanya tak putus putus berdoa semoga Allah permudahkan jalan saya melahirkan cinta hati saya...
nurse bawakkan breakfast roti dan milo...masa ni saya dah rasa amat penat, semalaman saya tak tido, menahan sakit yang amat sangat...
saya tahankan air mata, saya amat sakit, tapi saya tak nak nanges...saya kena kuat...
minum milo, saya makan roti separuh je...dah tak boleh masuk, saya nak muntah...betul betul nak muntah dan muntah
doc masuk, doc cakap makan dulu, saya cakap lg tak boleh, saya nak muntah, doc cakap jangan macam ni, u perlukan energy, jangan ikut perasaan....
saya sangat sedih, sakit dan takut...
doc kuar, nurse masuk, nurse tengok mulut saya tak lepas lepas sebut ya Allah ya Allah dan berdoa lailahailla anta subhanaka inni kuntuminazzolimin...
nurse tu tengok je saya...saya sakit, saya tak tahu dah nak buat ape...saya juga amat penat dan mengantuk...badan saya rasa penat sangat...klau lari 10 keliling padang bola pun tak boleh lawan penat saya ni...rasa penat yang amat sangat...
tiba tiba ada sesuatu yang nurse tu katakan, yang saya kenang jasanye sehingga ke saat ini..kata kata yang menaikkan semangat saya untuk terus bertahan sehingga ke titisan terakhir usaha saya untuk mengeluarkan baby saya...
"nak jadi ibu kena kuat dik, kuatkan semangat, doa banyak2...memang beranak ni sakit, sekejap je, tahan ye dik, kuatkan semangat"
saya bagai tersentap, macam tersedar...sebab masa tu saya macam dah surrender...sakit sangat sangat...
dengan kekuatan itu saya bisikkan pada diri saya...saya berdoa semoga Allah mengasihani saya, mempermudahkan urusan saya
jam 7.40am doc masuk, check jalan, dah bukak 8.5cm...masa tu kononnye doc nak jab pathetine...tapi tak sempat la, sebab cepat sangat jalan bukak..
saya dah terbaring kesakitan yang amat sangat...doc ajarkan saya mengiring ke kiri supaya mempercepatkan proses bukaan...
nurse 2 3 kali tanya b0oby saya mana...b0oby tak turun2..nurse call bilik pun x jawab...
saya dah rasa macam meneran...air ketuban dah pecah, hehe saya malu, saya ingatkan saya terkencing dah :D hehe rupa2 nya tu air ketuban
saya turun darah dulu...may be sebab tu saya rasa sakit sangat, kata orang klau turun darah dulu memang sakit lebih dari air ketuban pecah dulu..wallahualam...
masa ni saya dah sakit sangat...saya asyik cakap..ya Allah sakitnye ya Allah...memang macam dah menjerit...
doc betulkan kedudukan saya, b0oby pun dah ada dengan saya, jalan dah 9cm...
b0oby pangku kepala saya...doc ajar saya pegang kaki, ajar breathing n ajar bila nak push...
nurse pun tolong tekan kat bahagian atas perut saya...
sakit memang yang amat...saya ikut apa yang doc ajar...b0oby pangku kepala saya dan kuatkan semangat saya... jam 8.55am Alhamdulillah dengan 4 kali push, selama lebih kurang 5 minit...dengan bantuan doc n b0oby yang kuatkan semangat saya dan dengan izin Allah,
jam 9.00am, 10 April 09 bersamaan 14 RabiulAkhir 1430 keluarla baby saya...
syukur ya Allah...permudahkan urusan saya...baby saya sehat...dengan berat 3.5kg dan 51cm panjang
kulit baby je ada rashes sket sebab dah overdue...
saya dan baby sehat, Alhamdulillah...
b0oby happy sangat sangat...2 kali b0oby nanges...n cakap tenkiu..:D
terima kasih ya Allah...ini lah anugerah terindah yang Engkau kurniakan kepada kami...






Saturday, April 4, 2009

masih didalam~

huhu baby ku ini memang sayang peyut mummy nye
tamau kuar jugak
malam tadi 2 kali rasa sakit2..huhu false alarm sahaja okay..
so macam biasa lah
ari sabtu je kena pi checkup
kata doctor, baby sehat..
alhamdulillah berat baby now 3.313kg
besar jugak tu doctor cakap
berat mummy 65kg
pastu kena check bawah
huhu sakit wei
blom bersalin lagi tu :(
pastu kesimpulannye, edd adalah 8.4.09
maka itu kalau blom bersalin jugak
9.4.09 selepas asar, kena admit
doctor kata most probably nak induce..
adoi...
Ya Allah, permudahkan lah urusan ku ini
Lindungi lah kami dari segala kesulitan dan kecelakaan
Amin...

Friday, April 3, 2009

~@39weeks~my honey is still inside

huhuhu baby memang tamau kuar lagi..daddy dah balik sayang, jom la kuar..jumpa mummy, jumpa daddy, nenek, tok bah, kakak sarah...semua tggu sayang kuar...
penat dah mummy jalan-jalan nak suh sayang kuar cepat...;)
esok checkup lagi, dr.zarina kata nak check jalan...hopefully ada potensi sayang nak kuar, shian daddy klau sayang kuar lambat, daddy dpat main kejap je nanti...
esok la kuar nak? :D