♥♥♥my assets♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie Pregnancy tickers

Monday, October 27, 2008

plasenta previa

hurm..juz find out last friday...disebabkan still ade morning sickness..muntah lagi..pegi la clinic lagi..untuk amek mc..checkup dah lali coz ubat thn muntah tu tak effect pun...sama je..tahan pun dalam 2 3 hours..pastu dengan jayanye akan uwek semula..tak banyak sket, tak sket banyak..dan inilah yang menyakitkan kepala dan memenatkan pinggang, perut dan segala otot-otot..tapi tak pe..redha..mama kata semua tu dapat pahala..sambil usap2 perut, baca subhanallah, sampai tetido...selalu nya macam tu la..
oppss silap, nak cite pasal plasenta previa (pp) ni actually...dalam bahasa mudah faham, ini adalah uri kat bawah..masa kena tahan kat hospital labuan, doc tak cakap pape pun..semua dia cakap normal, then bila jumaat lepas pegi kat Dr. Ong (consider best doc in Labuan la) dia risau lagi skali..berat badan tak tambah..dia nak scan bb lagi..bila dia scan, dia cakap bb sihat..hehe time ni b0oby terkejut tengok sbb bb melompat..toink..dalam perut la ;)
tapi masalahnya uri kat bawah..Dr. Ong cakap, masih awal, hopefully uri akan pusing naik atas..kalau tak, tak boleh bersalin normal..coz dia dah block jalan bb..
Dr. Ong pun amek blood sample jugak untuk blood test..uppss..pedih..pening kejap..doc nak check, kot kot ade tiroid dalam perut coz muntah tak benti lagi...tapi rasanye tak kot coz kat hospital brape banyak kali amek darah, kalau hospital tak leh detect mmg sengal amat la..ni memang nak kena report kat abah..hehe..
dah search jugak pasal pp..ramai yang cakap, jangan susah hati, sebab uri akan pusing..ada jugak suruh pegi urut..tapi masih awal lagi, doa sangat-sangat nnt semua di tempatnya...bb pun leh kuar dengan senang dan selamat. Ya Allah, permudahkan la segala urusan aku mengandungkan dan melahirkannya kelak...sempurnakan la segala sifatnya dan peliharalah kesejahteraannya di dalam rahim ku...sedih, tapi aku positif, InsyaAllah, Allah akan tolong hamba-hambanya..aku tanak stress, kalau fikir-fikir sangat, memang risau...macam-macam fikir..sihat ke bb, dapat ke khasiat makanan aku, sempurna ke bb, nanti dia ikut rupa siapa, camana la nak bersalin, nnt dia jadi anak camana..macam2 la dalam otak ni...jadinya inila masanya berserah...semua ketentuan Ilahi..baik, buruk, kita manusia boleh doa je..semoga smuanye baik-baik belaka...Amin...

Friday, October 17, 2008

3 days warded...

hehe new experience..last monday went to pregnancy checkup..kantoi la pulak coz lost weight too much..then kena tahan la masuk ward..masuk air,ubat bagai..so kena la stay kat ward selama 3 ari 2 malam..masuk air 4 pint...pastu ubat ape ntah..kejap2 nurse datang cucuk..seb baik cucuk kat tiub masuk air tu..huhu klau tidak mau nangis aku neh..penakut la almaklum...amek darah dua kali..huhu seb baik jarum tu kecik...jarum nak masuk air je seram..besar..tak tengok pun masa nurse cucuk..gile scary...pastu lekat pulak ngan transparent tape..adoi sakitnye kulit..baru la aku terpikir...seb baik kena tahan skarang ni..tak la terkejut jarum..lepas ni ntah ape-ape nye injection lagi nak kena..so ni kira latih tubi la..hahaha...banyak la latih tubi..ni namanye nak tenangkan diri sendiri...ngeh ngeh ngeh...
kat ward ok je..duk hospital labuan..ward class 3..hehe kat sini ade 1st class n 3rd class je...1st class penuh..b0oby dah mintak masuk 1st class coz b0oby leh temankan..tapi full..duk je la..smpai la 3 ari tu tetap full...ok je ward dia..sbb labuan ni kecik kot..so tak banyak sangat patient tu yang nurse baik-baik kot..keje tak banyak..tak stress...tdo pun aku boleh tdo..tapi dlm 4 jam skali nurse dtg amek blood pressure and datang inject ubat..redha je la...aku hulur je tangan ni...
makanan?hurm tak de la heran sangat..sebab sememangnye aku sejak balik labuan ni selera makan dah jadik cam awal-awal ari tu..makan ape pun rasa nak kuar balik..mintak b0oby belikan roti cream..salad pizza and air milo McD..hehe ni wajib air milo McD..air milo lain tanak..seb baik la McD dah bukak kat labuan..klau tak sian la b0oby nak kena paksa aku mnum air milo lain..padahal sama je kan air milo dalam kotak tu..aku pun penah tengok budak2 McD refill air milo tu dengan air milo kotak tu dalam die nye bekas..hehe..ngade je kan..hehe..ari-ari sampai sekarang b0oby kena pi beli milo McD...thank u b0oby!
air tu boleh smpai 2 large tu aku boleh abeskan..so ade tenaga air la..nugget pun ok..burger..boleh la separuh...lain tak boleh...seme sket2 je makan..ni kena makan ni..klau next monthnye checkup tak naik lagi kena tahan lagi...harapnye ade la seleraku untuk makan..Amin...
baby?alhamdulillah sehat..doctor scan gak lagi nak tengok bb ok ke tak..semua ok heart beat ok..bb pun normal..alhamdulillah..risau gak aku..macam-macam kan boleh jadi awal-awal ni..mintak dijauhkan la segala dugaan dan cubaan tu daripada aku...doanye semoga zuriat ni selamat dan sihat dilahirkan..memang susah hati kan...selalu dok pikir ape la jadi ngan bb ni..aku tak makan lapar tak dia..skarang ok la, dia tak menendang, mengeras lagi..jap lagi dia dah pandai mogok lapar..hurm...baru la tahu..nanti mummy try makan nye bb...hehe..
nak jadik mummy dah aku..macam muda je lagi..perasan..chewah..tak de la kan..kawan-kawan yang lain semua dah ade bb...angah ngan diana dah dua orang..orang lain pun bb dah boleh jalan..tek yang kawen awal 2 bulan dari aku pun bb dah besar...so memang patut la aku ade bb kan?InsyaAllah..doakan semuanye selamat..bb lahir sehat,sempurna sifat...
nak bb ape?hurm klau ikutkan nak bb girl..b0oby pun nak girl..b0oby kata nanti dia boleh jadi kakak..jaga adik-adik dia...hurm..aku pulak, memang suke girl..tapi bila dah rasa macam-macam peknen ni dh jadi tak kesah la bb ape...asalkan sempurna, sehat, slamat..dah cukup..klau comel..bonus...*wink* hehehe...
nama bb pun 2 2 aku pikir..boy ngan girl..tapi mama kata sebenarnye Allah dah sediakan nama bb...dah tertulis..hehe...ye la kan..nanti Allah gerakkan la hati kita pilih nama tu...jadi la nama bb...klau girl skarang suke sangat nama Sofea..tengah pikir Sofea ape..Sofea Haifa..Aisyah Sofea...banyak la..klau laki..suke nama Aqil ke Adif ke...Wafiy ke..hehe..berangan...dah dah stop!nanti pnjang lagi masa.. ;)

Tuesday, October 7, 2008

selamat hari raya

assalamualaikum kawan-kawan...mesti semua happy kan beraya..kepada yang bersedih, hadapi la dengan kesabaran..Allah menduga hamba-hamba-Nya kerana Dia menyayangi kita..redha dan tabah lah menghadapinya...
alhamdulillah, tahun ni tahun kedua beraya dengan b0oby..ktorg balik mache ari isnin pagi..so dapat la dua ari b0oby berbuke ngan family...
raya ni alhamdulillah ade selera makan..dapat la menjamah makanan yang sedap-sedap..raya kedua, mama semua dah balik kampung, tahun ni abg wa,kak ina,sarah pun balik kampung..so semua ade la kecuali iju..hehe sape suh nak duk jepun..beraya la kat sana..kui kui kui
raya ke 2 giliran raya ngan mamaku pulak..ktorg pun beraya la kat KB, 2 ari..petang raya ke 3 baru balik mache smula..ya allah jalan tak yah cakap la jem amat..penat duk dalam kete..seb baik la tubuh badan ku ni tak mabuk-mabuk..tapi sampai umah trus tdo..kepenatan...pinggang pun sakit sakit.
skarang dah balik labuan..tak tahu la apasal..angin labuan ni, sampai umah je muntah..ari ni pun muntah lagi..Ya Allah..kuatkan la hatiku ini..camana la nak kje ni klau masih tak sehat....huk huk sedihnye..ni rasa nak balik duk umah mama ni.. :(